domingo, 4 de marzo de 2012

El president de l´ACC, David Cuaresma, reclama respectar els espacis professionals del criminòleg

El vicepresident, Carles Soto, assenyala el paper  destacat d´aquest professional per dissenyar polítiques preventives municipals i explica la possada en marxa a Castelldefels de l´Observatori de la Delinqüència

El president de l´Associació Catalana de Criminòlegs (ACC), David Cuaresma, ha reclamat els espais laborals que són competència del criminòleg i que són ocupats per altres professionals. Cuaresma ha fet aquesta crida en el marc del debat sobre les competències laborals del criminòleg que ha tingut lloc aquest dijous, 1 de març, a la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, coincidint amb la celebració del VI Forum d´Ocupació Laboral, on l´ACC ha participat amb un estand informatiu.

David Cuaresma ha recordat les competències professionals que atribueix al criminòleg el Reial Decret 858/2003, de 4 de juliol, mitjançantel qual s´estableix el títol universitari oficial de Llicenciat en Criminologia, així com el Suplement Europeu al Títol de Llicenciat, què permeten a aquest professional desenvolupar una tasca en un ampli ventall d´àmbits en tenir una sòlida formació en Dret, Psicologia, Sociologia i Tècniques d´Investigació. Això li atorga una gran capacitat de resposta professional als camps policial, penitenciari, victimològic, judicial, seguretat privada i en el disseny de la política criminal.

El president de l´ACC ha demanat unir esforços i realitzar una tasca pedagògica entre tots els criminòlegs per explicar a les administracions públiques, entitats, empreses i societat el seu camp d´actuació. Seguint en aquesta línia, el president ha subratllat els contactes i reunions que ha mantingut l´ACC amb diferents departaments de la Generalitat per defensar la legitimitat del criminòleg i denunciar tots aquells procediments selectius públics on s´ha tancat la porta a aquest professional malgrat que el lloc de treball ofert estava orientat als seus àmbits competencials.

En aquest sentit, Cuaresma ha recordat els avenços que s´han realitazat, com ha estat la incorporació formal del criminòleg al "malament anomenant Reglament Penitenciari Català", encara que cap criminòleg s´ha incorporat realment a aquests llocs de treball, i ha remarcat que es continuarà treballant per crear llocs de treball . "S ha de generar una necessitat al servei públic que posteriorment s´estendrà a l´àmbit privat", ha dit.


El criminòleg a l´Administració Local

Al debat d´aquest dijous, hi ha participat també el vicepresident de l´ACC, Carles Soto. Tant el president com el vicepresident de l´ACC han coincidit a remarcar el paper destacat que pot tenir un criminòleg a l´hora d´assessorar a les administracions públiques sobre polítiques preventives.

"La Criminologia ha d´estar exercida per criminòlegs i no per especialistes d´altres professions; la Criminologia ja té bastants especialitats, com ara la Criminalística", ha remarcat el vicepresident de l´ACC. Carles Soto ha explicat als assistents la posada en marxa a Castelldefels de l´Observatori de la Delinqüència, una organització governamental que té com objectiu prevenir la delinqüència amb fonament científic. L´Observatori recollirà, analitzarà i avaluarà les dades relacionades amb la delinqüència en aquest municipi, promourà investigacions criminològiques, organitzarà jornades i xerrades sobre la prevenció i tractament de la delinqüència i assessorà a l´Ajuntament sobre polítiques preventives.
El personal assinat a l´Observatori haurà de tenir formació acadèmica i capacitació per l´anàlisi de la conducta delictiva, i haurà d´estar habilitat en l´àmbit de la prevenció del delicte, en tasques d´assessorament i elaboració de dictàmens i informes tècnics en aquesta matèria. Actualment, l´Observatori de la Delinqüència de Castelldefels te assignats dos llicenciats en Criminologia: Juan Carlos Gonzalez i el mateix Carles Soto.

Al debat d´aques dijous hi han participat també el responsable de Prosegur, Manuel Garcia; el president del Col.legi Oficial de Detectius de Catalunya, Jose María Fernández; el graduat en Investigació privada i Criminologia Ruben Pujol i el sotcap de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d´Esquadra, Daniel Martinez.

L´acte ha comptat amb l´assistènciade mès de 300 estudiants d´Investigació privada i Criminologia de la Universitat de Barcelona, que han mostrat la seva preocupació pel futur laboral d´aquests professionals.

Dins el torn de preguntes, una alumna ha preguntat sobre els motius que han impedit la creació d´un col.legi professional de criminòlegs. El president li ha respost que l´ACC hi està treballant intensament i que les reticències administratitves han estat un important escull per aconseguir-lo. "Un col.legi professional ens ajudaria a tenir una veu més alta", ha assenyalat.

Noticias


Textos criminológicos clásicos

La Criminologie - Raffaele Garofalo (1851-1934)

Para los interesados en la historia de nuestra ciencia ponemos a vuestra disposición el texto original del libro La Criminologie. Étude sur la nature du crime et la théorie de la pénalité que Raffaele Garofalo publicó en 1890.

Podéis acceder a este texto en tres formatos diferentes:

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

Traité des délits et des peines - Cesare Bonesana, marqués de Beccaria (1738-1794)

Un texto fundamental sin el cual no es posible entender el moderno Derecho penal ni por supuesto la Criminología. Se trata de la traducción al francés que se llevó a cabo en París en 1877.

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

En este otro enlace puede consultarse el texto original en italiano.



Vídeo destacado: Forma parte de una serie de videos producidos por la Lancaster University


Vídeos del programa de TV3 'A la presó'